詳細検索はこちら

山本 幸弘 ヤマモト ユキヒロ

所属部署名生命科学科
職名准教授 研究者紹介(概要版)URLhttp://www.pu-hiroshima.ac.jp/uploaded/attachment/9253.pdf
更新日 : 2018/09/11

プロフィール

研究キーワード

    酸化, 脂質, 酵素, リパーゼ, ホスホリパーゼ, 合成, 遺伝子工学

研究分野

  • 農芸化学 / 食品科学

経歴

  • 2015年09月
    -
    現在
    県立広島大学 生命環境学部生命科学科(准教授)
  • 2011年04月
    -
    2015年09月
    成蹊大学 理工学部(助教)
  • 2009年04月
    -
    2011年03月
    岡山県生物科学研究所(流動研究員)

学歴

  • -
    2009年03月
    北海道大学

所属学協会

  • 日本油化学会
  • 日本農芸化学会
  • 日本脂質栄養学会
  • 日本栄養・食糧学会
所属学協会を全て表示する
所属学協会閉じる
  • 日本油化学会
  • 日本農芸化学会
  • 日本脂質栄養学会
  • 日本栄養・食糧学会

学位

  • 博士(水産科学)
  • 修士(水産科学)
  • 学士(水産学)

教育活動

担当科目

  • 学生実験(分担)(県立広島大学)
  • 食品機能分子制御学(大学院)(県立広島大学)
  • 食品分析学(分担)(県立広島大学)
  • 科学英語(県立広島大学)
  • 食品化学(県立広島大学)
  • 基礎食品学(県立広島大学)
  • 食品資源学概論(分担)(県立広島大学)
  • 情報基礎(成蹊大学)
  • 安全管理(成蹊大学)
  • 基礎化学(成蹊大学)
担当科目を全て表示する
担当科目閉じる
  • 学生実験(分担)(県立広島大学)
  • 食品機能分子制御学(大学院)(県立広島大学)
  • 食品分析学(分担)(県立広島大学)
  • 科学英語(県立広島大学)
  • 食品化学(県立広島大学)
  • 基礎食品学(県立広島大学)
  • 食品資源学概論(分担)(県立広島大学)
  • 情報基礎(成蹊大学)
  • 安全管理(成蹊大学)
  • 基礎化学(成蹊大学)
  • 脂質生化学(成蹊大学)
  • 学生実験(成蹊大学)

研究活動

論文等(論文)

  • Preparation of chiral triacylglycerols, sn-POO and sn-OOP, via lipase-mediated acidolysis reaction
    山本幸弘
    J. Oleo Sci. 67(2) 207-214 2018年02月 [査読有り]
  • Effects of triacylglycerol molecular species on oxidation behavior of oils containing α-linolenic acid
    Shinsuke Dote, Yukihiro Yamamoto, Setsuko Hara.
    J. Oleo Sci. 65(3) 193-199 2016年03月 [査読有り]
  • Enzymatic preparation of human milk fat substitutes and their oxidation stability
    Kousuke Kotani, Yukihiro Yamamoto, Setsuko Hara
    J. Oleo Sci. 64(3) 275-281 2015年03月 [査読有り]
  • Oxidation behavior of triacylglycerol containing conjugated linolenic acids in sn-1(3) or sn-2 position
    Yukihiro Yamamoto, Yuka Imori, and Setsuko Hara
    J. Oleo Sci. 63(1) 31-37 2014年
  • Extraction and characterization of glucosinolates and isothiocyanates from rape seed meal
    Shota Ishikawa, Atsushi Maruyama, Yukihiro Yamamoto, Setsuko Hara
    J. Oleo Sci. 63(3) 303-308 2014年
  • Effects of antioxidants and additional emulsifiers on the stability of emulsified milk Fat in the photo/radical oxidation system
    Yukihiro Yamamoto, Shinichiro Hiyama, Yoshihiko Takase, Akio Kadowaki, Setsuko Hara
    J. Oleo Sci. 63(9) 893-901 2014年
  • Lipase-catalyzed preparation of phospholipids containing n-3 polyunsaturated fatty acids from soy phospholipids
    Yukihiro Yamamoto, Eri Mizuta, Mizue Ito, Masataka Harata, Shigeru Hiramoto and Setsuko Hara
    J. Oleo Sci. 63(12) 1275-1281 2014年
  • Preparation of hemicellulolic oligosaccharides from Chamaecyparis obtuse (Hinoki) slurry using commercial enzymes
    Yuya Kumagai, Hirokazu Usuki, Yukihiro Yamamoto, Akihiro Yamasato, Takafumi Mukaihara, and Tadashi Hatanaka
    Front. Chem. Sci. Eng 6(2) 224-231 2012年
  • Synthesis of novel phospholipids that bind phenylalkanols and hydroquinone via phospholipase D-catalyzed transphosphatidylation
    Yukihiro Yamamoto, Hideyuki Kurihara, Kazuo Miyashita, and Masashi Hosokawa
    N. Biotechnol. 28(1) 1-6 2011年
  • Extracellular production and characterization of Streptomyces X-prolyl dipeptidyl aminopeptidase
    Tadashi Hatanaka, Akihiro Yamasato, Jiro Arima, Hirokazu Usuki, Yukihiro Yamamoto, Yuya Kumagai, and Takafumi Mukaihara.
    Appl. Biochem Biotechnol. 164(4) 475-486 2011年
論文等(論文)を全て表示する
論文等(論文)閉じる
  • Preparation of chiral triacylglycerols, sn-POO and sn-OOP, via lipase-mediated acidolysis reaction
    山本幸弘
    J. Oleo Sci. 67(2) 207-214 2018年02月 [査読有り]
  • Effects of triacylglycerol molecular species on oxidation behavior of oils containing α-linolenic acid
    Shinsuke Dote, Yukihiro Yamamoto, Setsuko Hara.
    J. Oleo Sci. 65(3) 193-199 2016年03月 [査読有り]
  • Enzymatic preparation of human milk fat substitutes and their oxidation stability
    Kousuke Kotani, Yukihiro Yamamoto, Setsuko Hara
    J. Oleo Sci. 64(3) 275-281 2015年03月 [査読有り]
  • Oxidation behavior of triacylglycerol containing conjugated linolenic acids in sn-1(3) or sn-2 position
    Yukihiro Yamamoto, Yuka Imori, and Setsuko Hara
    J. Oleo Sci. 63(1) 31-37 2014年
  • Extraction and characterization of glucosinolates and isothiocyanates from rape seed meal
    Shota Ishikawa, Atsushi Maruyama, Yukihiro Yamamoto, Setsuko Hara
    J. Oleo Sci. 63(3) 303-308 2014年
  • Effects of antioxidants and additional emulsifiers on the stability of emulsified milk Fat in the photo/radical oxidation system
    Yukihiro Yamamoto, Shinichiro Hiyama, Yoshihiko Takase, Akio Kadowaki, Setsuko Hara
    J. Oleo Sci. 63(9) 893-901 2014年
  • Lipase-catalyzed preparation of phospholipids containing n-3 polyunsaturated fatty acids from soy phospholipids
    Yukihiro Yamamoto, Eri Mizuta, Mizue Ito, Masataka Harata, Shigeru Hiramoto and Setsuko Hara
    J. Oleo Sci. 63(12) 1275-1281 2014年
  • Preparation of hemicellulolic oligosaccharides from Chamaecyparis obtuse (Hinoki) slurry using commercial enzymes
    Yuya Kumagai, Hirokazu Usuki, Yukihiro Yamamoto, Akihiro Yamasato, Takafumi Mukaihara, and Tadashi Hatanaka
    Front. Chem. Sci. Eng 6(2) 224-231 2012年
  • Synthesis of novel phospholipids that bind phenylalkanols and hydroquinone via phospholipase D-catalyzed transphosphatidylation
    Yukihiro Yamamoto, Hideyuki Kurihara, Kazuo Miyashita, and Masashi Hosokawa
    N. Biotechnol. 28(1) 1-6 2011年
  • Extracellular production and characterization of Streptomyces X-prolyl dipeptidyl aminopeptidase
    Tadashi Hatanaka, Akihiro Yamasato, Jiro Arima, Hirokazu Usuki, Yukihiro Yamamoto, Yuya Kumagai, and Takafumi Mukaihara.
    Appl. Biochem Biotechnol. 164(4) 475-486 2011年
  • Peptide bond formation by aminolysin-A catalysis:a simple approach to enzymatic synthesis of diverse short oligopeptides and biologically active puromycins
    Hirokazu Usuki, Yukihiro Yamamoto, Jiro Arima, Masaki Iwabuchi, Shozo Miyoshi, and Tadashi Hatanaka
    Org. Biomol. Chem. 9(7) 2327-2335 2011年
  • MS/MS fragmentation-guided search of TMG-chitooligomycins and their structure-activity relationship in specific ?-N-acetylglucosaminidase inhibition
    Hirokazu Usuki, Yukihiro Yamamoto, Yuya Kumagai, Teruhiko Nitoda, Hiroshi Kanzaki, and Tadashi Hatanaka
    Org. Biomol. Chem. 9(8) 2943-2951 2011年
  • Synthesis of prolyl-hydroxyproline using prolyl aminopeptidase from Streptomyces aureofaciens TH-3
    Yukihiro Yamamoto, Hirokazu Usuki, Yuya Kumagai, Takafumi Mukaihara, Akihiro Yamasato, and Tadashi Hatanaka
    Process Biochem. 46(8) 1560-1564 2011年
  • Characterization of calcium ion sensitive region for ?-mannanase from Streptomyces thermolilacinus
    Yuya Kumagai, Hirokazu Usuki, Yukihiro Yamamoto, Akihiro Yamasato, Jiro Arima, Takafumi Mukaihara, and Tadashi Hatanaka
    Biochim. Biophys. Acta. 1814(9) 1127-1133 2011年
  • Engineered transaminopeptidase, aminolysin-S for catalysis of peptide bond formation to give linear and cyclic dipeptide by one-pot reaction
    Hirokazu Usuki, Yoshiko Uesugi, Jiro Arima, Yukihiro Yamamoto, Masaki Iwabuchi, and Tadashi Hatanaka
    Chem. Commun. 46(4) 580-582 2010年
  • Prolyl aminopeptidase from Streptomyces thermoluteus subsp. fuscus strain NBRC14270 and synthesis of proline-containing peptides by its S144C vatiant
    Yukihiro Yamamoto, Hirokazu Usuki, Masaki Iwabuchi, and Tadashi Hatanaka
    Appl. Environ. Microbiol. 76(18) 6180-6185 2010年
  • Effect of ?-tocopherol on the synthesis of phosphatidylglycerol catalyzed by phospholipase D in an aqueous system.
    Kounosuke Suzuri, Yukihiro Yamamoto, Masashi Hosokawa, and Kazuo Miyashita
    Biotechnol. Lett. 31(5) 719-723 2009年
  • Preparation of phosphatidylated terpenes via phospholipase D-mediated transphosphatidylation
    Yukihiro Yamamoto, Masashi Hosokawa, Hideyuki Kurihara, and Kazuo Miyashita
    J. Am. Oil Chem. Soc. 85(4) 313-320 2008年
  • Synthesis of phosphatidylated-monoterpene alcohols catalyzed by phospholipase D and their anti-proliferative effects on human cancer cells
    Yukihiro Yamamoto, Masashi Hosokawa, Hideyuki Kurihara, Takeshi Maoka, and Kazuo Miyashita
    Bioorg. Med. Chem. Lett. 18(14) 4044-4046 2008年
  • Production of phosphatidylcholine containing conjugated linoleic acid mediated by phospholipase A2
    Yukihiro Yamamoto, Masashi Hosokawa, and Kazuo Miyashita
    J. Mol. Catal. B: Enzymatic 41(3/4) 92-96 2006年

論文等(その他)

  • 脂質(第1回)脂質―油脂―
    山本幸弘
    オレオサイエンス 14(10) 439-443 2014年10月
論文等(その他)を全て表示する
論文等(その他)閉じる
  • 脂質(第1回)脂質―油脂―
    山本幸弘
    オレオサイエンス 14(10) 439-443 2014年10月

著書

  • Scientific, Health and Social Aspects of the Food Industry
    Yukihiro Yamamoto and Setsuko Hara(担当:共著 範囲:Novel Fractionation Method for Squalene and Phytosterols Contained in the Deodorization Distillate of Rice Bran Oil (chap. 4))
    InTech 2012年
  • Biocatalysis and Agricultural Biotechnology
    Yukihiro Yamamoto, Masashi Hosokawa, and Kazuo Miyashita(担当:共著 範囲:Application of phospholipases for highly functional phospholipid preparation (chap. 23))
    Taylor & Francis Group 2009年
著書を全て表示する
著書閉じる
  • Scientific, Health and Social Aspects of the Food Industry
    Yukihiro Yamamoto and Setsuko Hara(担当:共著 範囲:Novel Fractionation Method for Squalene and Phytosterols Contained in the Deodorization Distillate of Rice Bran Oil (chap. 4))
    InTech 2012年
  • Biocatalysis and Agricultural Biotechnology
    Yukihiro Yamamoto, Masashi Hosokawa, and Kazuo Miyashita(担当:共著 範囲:Application of phospholipases for highly functional phospholipid preparation (chap. 23))
    Taylor & Francis Group 2009年

受賞

  • 2016年09月 日本油化学会第55回年会 ヤングフェロー賞
  • 2006年10月 CLA懇話会 優秀発表者賞
受賞を全て表示する
受賞閉じる
  • 2016年09月 日本油化学会第55回年会 ヤングフェロー賞
  • 2006年10月 CLA懇話会 優秀発表者賞

工業所有権等

  • ペプチド生成酵素、その遺伝子及びペプチドの製造方法
    畑中唯史・山本幸弘・西本幸史
    特願2011-010117
  • アミノ基転移酵素
    畑中唯史・臼木博一・西本幸史・山本幸弘
    特願2010-048436

外部資金採択状況

  • 脂質酸化(略)
    (公財)飯島藤十郎記念食品科学振興財団
    研究期間 : 2016年 - 2017年 代表者 : 山本幸弘
  • 脂質酸化(略)
    (公財)サタケ技術振興財団
    研究期間 : 2016年 - 2017年 代表者 : 山本幸弘
  • 食品工業で利用可能な酵素および水代替物を利用した機能性脂肪酸含有リン脂質の調製
    一般財団法人旗影会:一般助成(食品工業)
    研究期間 : 2015年 - 2016年 代表者 : 山本幸弘
  • プロリルアミノペプチダーゼが触媒するジペプチド合成反応機構の解明
    日本学術振興会:科学研究費補助金 若手研究(B)
    研究期間 : 2010年 - 2012年 代表者 : 山本幸弘
外部資金採択状況を全て表示する
外部資金採択状況閉じる
  • 脂質酸化(略)
    (公財)飯島藤十郎記念食品科学振興財団
    研究期間 : 2016年 - 2017年 代表者 : 山本幸弘
  • 脂質酸化(略)
    (公財)サタケ技術振興財団
    研究期間 : 2016年 - 2017年 代表者 : 山本幸弘
  • 食品工業で利用可能な酵素および水代替物を利用した機能性脂肪酸含有リン脂質の調製
    一般財団法人旗影会:一般助成(食品工業)
    研究期間 : 2015年 - 2016年 代表者 : 山本幸弘
  • プロリルアミノペプチダーゼが触媒するジペプチド合成反応機構の解明
    日本学術振興会:科学研究費補助金 若手研究(B)
    研究期間 : 2010年 - 2012年 代表者 : 山本幸弘

地域貢献活動

審議会等委員

  • 2012年
    -
    現在
    日本油化学会 若手の会実行委員
審議会等委員を全て表示する
審議会等委員閉じる
  • 2012年
    -
    現在
    日本油化学会 若手の会実行委員
教員個人のウェブページ URL : http://www.pu-hiroshima.ac.jp/~yyamamoto/
※「免責事項」を必ずお読みください。


Copyright © MEDIA FUSION Co.,Ltd. All rights reserved.